2007-08-15

IMAX

Gal kam nuskambės naiviai, bet pirmą kartą gyvenime apsilankiau 3d kine ir likau sužavėtas :)
Esame buvę IMAX'e Stokholme, tas buvo sferinis, nepalaikė 3d, ir didelio ispūdžio nepaliko.

Bradfordo IMAX'as tai visai kas kita. Visų pirma ekranas išdėstytas ne sferos pavidalu aplink visą salę, bet priekyje, kaip normaliam kine. Ekranas didžiulis ir šiek tiek įgaubtas. Pati salytė labai maža, taigi visi žiūrovai sėdi prie pat ekrano. Beje įeinant dar išdalina specialius akinius.

Užtemsta salė..., tradicinė reklamos dozė, ir prasideda :) Iš tiesų, atsiduri trimatėj aplinkoj, tarsi ekrano viduje. Rodo kito filmuko trailer'į apie dinozaurus, vienas plėšrūnas praeina šalia, pasisuka į žiūrovus ir PUOLA ! Penki metrai, trys, vienas ir BUM, pralekia kiaurai :) Visa salė suošia. Pulso nematuoju, bet ramybės būseną viršyti turėtų. Po trailerio pradeda pagrindinį filmą, vadinasi 'deep sea 3d'. Šis daug ramesnis, adrenalino neperdozuoja, bet užtai labai gražus. 45 minutes plaukiojam po koralų rifus, stebim kaip keisčiausi jūros gyviai pykstasi ar draugauja vieni su kitais. Scena, kur aštunkojis bando užpulti maldininką tai kažkas tokio. Vaizdai fantastiški, garsas taip pat neatsilieka, pojūtis be galo realus.
Šiaip yra ir trūkumų. Vaizdas ne visada tobulas, skirtingos ekrano dalys fokusuojasi netolygiai, aplamai, kartais kad pagautum fokusą turi įvairiai kraipyt galvą ar tampyt akis :). Nuo tokių veiksmų gana greitai įsiskauda galvą. Ilgo filmo taip tikrai nepažiūrėsi. Nusiėmus akinius ekrane nieko gero nematai, vaizdas lengvai dvigubinasi. Šiaip technologija čia rodos paprasta. Į ekraną vienu metu šviečia po kelis skirtingos poliarizacijos šviesos srautus. Vienas akinių stiklas praleidžia vieno kampo šviesą, o kitas stiklas - kito. Taip vienu metu gauni į akis du vaizdus, kurie kartu matyt ir sukuria 3d efektą. Veikia panašiai kaip eiliniai poliarizuoti saulės akiniai. Komforto gal tikrai trūksta, bet efektą sukuria neblogą.
Vieno tik nesuprantu, ką tokia smagi atrakcija veikia Bradforde, bet skųstis nesiruošiu :)

Komentarų nėra: