2007-07-18

NeEmigruoju į UK

Atėjo metas pažvelgti tiesai į akis, į UK neemigruosiu. Jau 3 mėnesiai kaip čia, daugiau nei gana, ka susidaryti bendrą paveikslą. O paveikslas toks: UK - nuostabi šalis dirbti, uždirbti, įgauti patirties, padaryti karjerą, pakeliauti po pasaulį. Bet emigravimui į ją - visiškai netinkama. Tokią nuomonę beje susidariau ne vienas, man pritaria ir anglai, su kuriais teko kalbėtis šia tema. Ty, jauni anglai dar ir kaip pasiruošę kuo greičiau bėgti iš šios netinkamos gyvenimui šalies ir keliauti į daug tinkamesnes - kaip Australija ar Kanada. Beje ne tik pasiruošę, iš kelių pasakojimų panašu, kad reta šeima nesusidūrusi su emigracijos problema.
Atrodo keista ar ne? Gali pasirodyti kad kaltas žalesnės žolės sindromas, bet iš tiesų viskas yra paprasčiau - Anglija tiesiog netinkama normaliam gyvenimui. Argumentų - nors vežimu vežk. Pradėkim nuo tradicinių:
- Anglijoje tragiška sveikatos apsaugos sistema, patiems naudotis neteko :), bet reikia tikėt ką sako kiti
- Anglijoje prasta švietimo sistema, ypač vidurinėse mokyklose. Naudotis taip pat neteko :)
- Be galo materialistinė - vartotojiška visuomenė, pasak vieno mano kolegos - "It's all about the money"
- Oras iš tiesų prastas. Iš pradžių atrodė visai neblogai, bet dabar jau panašu, kad vasaros matyt nesulauksim :)
- Angliškas maistas vertas tik pasišlykštėjimo( vien ko vertas fish&chips - beskonis ir skęstantis aliejuje žuvies bei fri bulvyčių mišinys ), ir ne visose situacijose pavyksta jo išvengti
- Milžiniškos būsto kainos. Palyginus su Lietuva, ne ką mažesnės ;). O jei rimtai, tai tūlas anglas kas mėnesį atiduoda bankui ne ką mažesnę savo algos dalį, nei jo kolega Lietuvoje. Visi kalba apie burbulą, bet iš kalbų naudos nedaug :)

Be šių visiem žinomų Anglijos blogybių norėčiau paminėti ir vieną asmeninę - net jei būstas būtų pigesnis, pirkti nenorėčiau. Vien dėl to - kad normalaus čia nestato :). Vien vadinami townhouse'ai - tai reiškia triaukščiai kotedžiukai su aru žemės. Nei normalių namų, nei daugiaukščių su geromis panoramomis čia tiesiog nebūna.

Galėčiau pavardinti ir pliusų, bet dabar nenoriu :), netinkama nuotaika... Tiesiog galėčiau pasitelkti Economist'o skaičiuojamą gyvenimo kokybės indeksą. Pagal jį Anglija puikuojasi kažkur trečio dešimtuko gale. Nėra labai blogai, bet galima rasti ir geriau :)

Nenoriu dabar daryti toli siekiančių išvadų, bet panašu kad Anglijoj visam gyvenimui tikrai neužsibūsim. Pora metų patirties pravers, bet po to teks krautis lagaminus.

2 komentarai:

Eglė Šilinskienė rašė...

oho koks nuotaikų svyravimas :)
o kokia tikroji šios kritikos priežastis?

Anonimiškas rašė...

Materialistine, vartotojiska ta visuomene...

Patikek, nei Kanadoje, nei Australijoje nera geriau nei Uk. Ypac Australijoje nieko ypatingo, uk su geresniu oru ir labai toli nuo kontinento...

Economisto indexas dar neviskas, reikia paciam pabuvoti, kad tai suprastum.

Anglijoje ne stebuklas, bet nesakyk "Ne" per anksti.