2008-01-24

Paskutinis Post'as

Stebiuosi savo paties tingumu. Laisvo laiko sočiai, o blog'as nesirašo. Tepastebėsiu, kad Edinburgas - neabejotinai gražiausias Anglijos miestas, Londono westend'o miuziklai nuostabūs, o jei ruošies stebėti Londone fejerverkus, būk pasiruošęs dalintis stebėjimo erdve su keliais milijonais kitų akių. Tiek.

O dabar tesilieja padrikas minčių srautas apie emigraciją, kaip tokią. Noriu pačiam sau, ir visiem kitiem kam įdomu, atsakyti į klausimą, kodėl namo gryžta emigrantas?
Trumpai - atvykau ieškoti kažko naujo, tas naujas po kurio laiko tapo senas ir patirtas, o daugiau paskatų pasilikti neatsirado.
Ilgai - istorija prasideda nuo Lietuvos, kur buvau labai patenkintas savo lietuviško gyvenimo kokybe. Bet naivumas, idealizmas ir kiti prieteliai sakė, kad Vakaruose yra dar geriau, o jau galimybių tai nors vežimu vežk. Kad Lietuvoj tu smirsti, ir nieko niekada nepasieksi, o Vakaruose visai kas kita. Ar Anglijoj iš tiesų daug galimybių? Tikrai TAIP, krūvos. Ar tom galimybėm būsi sotus? Tikrai NE.
Po pusės metų Anglijoje tapo aišku, kad gyvenimo kokybė iššoko pro langą. Apie medicinos, švietimo sistemas, servisą jau rašiau, bet ne tame esmė. Blogiausia, kad tu vis dar čia svetimas, supranti, kad reikia dar bent penkių metų pilnam įsiliejimui į vietinę kultūrą, bet įsilieti tu visai nebenori. Lietuvoj liko tavo aplinka, kurioje jauteisi savas. Lietuvoj liko gamta, sodas, tavo šuo, ir visos svajonės. Svajonės, kaip perki Savo Namą, prie kurio bent dešimt arų žemės, ir kaip toje žemėje sodini obelis ir augini japonišką sodą. O Anglijoj dešimt arų neturėsi niekada, čia taip nebūna, maksimum vieną ar du, kuriuos išliesi asfaltu, kad turėtum kur pastatyt mašiną. Lietuvoje liko miestai, aplinka, kuri tau rūpi. Panaršau miestai.net portalo diskusijas, žmonės aktyviai seka kiekvieną naują statinį, fotografuoja eigą, stebi kaip keičiasi jiems mielas miestas. Man taip pat labai įdomus Vilnius, Kaunas. Ar jaučiu panašius jausmus Vakarų Jorkšyrui?, Oi ne...
Sutinku, žmogus gali keistis, adaptuotis, bet tam juk reikia kažkokių gilesnių priežasčių, ar ne? Karjera?, Pinigai? Neblogos priežastys, bet tikrai nepakankamos. Suprantu, kad nesu tipinis emigrantas, kuris galbūt Lietuvoj sunkiai pragyventų, ir kuriam šios priežasys yra daug svarbesnės, bet šiandien ne apie juos.
Kalbu su bendrabarbiais anglais - nemiela ir jiem čia, kodėl? Tos pačios priežastys - prasta bendroji infrastuktūra, paminimas baseinas prie namų, kurį gali sau leisti Kalifornijoj, bet jokiu būdu ne Londone. Jie nori emigruoti į Kanadą, Australiją, JAV ir panašiai( vienas netgi spėjo tą padaryti ). Jiem sunku išvažiuoti dėl tų pačių priežasčių - Anglijoj liktų šeima, sava aplinka kurioje tu užaugai. Visur tos pačios problemos.., įdomu, o ką kalba žmonės Kalifornijoj?, kad juos jau užkniso baseinas, amžinai deginanti Saulė bei amerikoniškas gyvenimo būdas, ir jie svajoja apie senąją-šlapiąją Europą?
Žmogui niekada negana, jis susikuria aibę keisčiausių siekių, ir jei jų nepasiekia, puola krimstis. Džiaugtis tuo ką turi ir gyvent, tobulėt bei Augt savo terpėj sugeba nedaug kas. Norėčiau tapti tokiu žmogumi, ir man vėl suteiktas šansas. Ačiū

Byla uždaryta.

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Taip taip, ir dar kartą pasitvirtino paterlė, kad gerai ten kur mūsų nėra;)
Ačiū už įdomų blogą ir blaivias mintis. Sėkmės;)

Anonimiškas rašė...

Graziai parasiai. Tik ar cia apie ta pati Edinburga kuris yra Skotijos sostine?

Anyway, laukiam sugriztant, ki.

Anonimiškas rašė...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the SBTVD, I hope you enjoy. The address is http://sbtvd.blogspot.com. A hug.

Anonimiškas rašė...

matyt, ne tą šalį pasirinkai aplankymui :) tikra tiesa, kad patys anglai savo šalies nemėgsta. Bet kitose šalyse - visai kitaip. pvz, daug dirbau su danais, buvo laikai kai skraidžiau kas antrą savaitę. ir jau žinodamas daugmaž aplinką, galiu drąsiai teigti: danija - šalis kurioje norėčiau gyventi. ir labai rimtai svarstau tą galimybę. ten - tikrasis socializmas: viskas orientuota į žmogų. visi atsipalaidavę, veidai ramūs, nėra jokių plastikinių šypsenėlių, bet ir nesusiraukę kaip lietuviai. tik kad alus brangus :)

Anonimiškas rašė...

kodel gi ne:)