2007-11-18

Grybai




Sekmadienio ryte nusprendėm pasivaikščioti prie pat namų esančiame parke. Rezultatas nuotraukoje :). Viskas buvo surinkta per keliolika minučių. Anglai praeidami šalia matyt gūžčiojo pečiais. Vėliau Aistės darbe baisiai nustėro, kaip drystat rinkti ir valgyti grybus???, jie gi gali būti nuodingi :). Juokdariai, gaila, kad šiek tiek pavėlavom, uogos ir grybai jau prie pat pabaigos.

Veiksmas vyko prieš gerą mėnesį, nesuprantu, kodėl neparašiau anksčiau :)

2007-11-01

Dar apie Anglijos bankus

Galvojau jau nepostinsiu daugiau :). Bet negaliu išlaikyt savyje viso pasitenkinimo kylančio pagalvojus apie Anglijos bankus.
Norėčiau papasakoti, kaip paskutinį kartą atlikinėjau pinigų pavedimą į Lietuvą. Veiksmas - centriniame banko skyriuje. Daugiau nei pusę erdvės užima čekių gryninimo operacijos, sudėtingoms operacijoms kaip manoji, skirtas valiutos keitimo punktas :). Palaukiu šiokią tokią eilutę, prieš mane stovi pagyvenęs juodukas - matosi kad pirmą kartą. Klausia moteriškės už stiklo, kaip man čia penkis šimtus kanadietiškų dolerių pervesti? Na, ta sako - turi užpildyti va šitą formą - ir kiša jam kopiją. O ta forma, tai kraupi iš tiesų, susigaudyt praktiškai be šansų. Akivaizdu, kad juodukui tas visiškai neįmanoma. Jis bando į kitą stiklo pusę permesti kažkokį lapuką, kuriame surašyti reikalingi duomenys, daugiau jis nieko neturi.. Iš anos pusės jam mandagiai nusišypsoma, ir pasakoma, kad mes formų nepildome, ir paprašoma eiti prie tam skirtų vietų ir užpildyti pačiam. Tas dar bando maldaut, tai gi man reikia labai pervesti pinigėlius, pagelbėkit kaip nors. Aha, pasvajok, juodi ir neturtingi klientai čia niekam nerūpi. Dar mandagiau jo paprašoma suktis pačiam. Aplamai, tas angliškas sterviškumas uždengtas mandagumo kauke jau pradeda knisti. Šypsosi iki ausų ir tau peilį į pašonę.., čia taip įprasta.

Na gerai, ateina mano eilė. Aš jau formą užsipildęs. Prasideda spektaklis :). Pora minučių praleidžiama tikrinant tą formą, tada bandoma kažką įvesti į kompiuterį, uždedamas štampas, kopija gražinama man, ir ate. Oho, viskas užtruko tik penkias minutes. Tik pala, mano pasas vis dar vidinėj švarko kišenėj... Klausiu kaip čia dabar?, ir viskas? Jokios autentifikacijos? Oi sako, apsirikau.., galvojau vienu nuliu mažiau ten buvo parašyta :) Mažiau tūkstančio svarų tipo nereikia jokių tikrinimų. Na, ir tada pradeda kratyti. Paimamas pasas, kreditinė kortelė, išsitraukiama dar viena speciali anketa, ir pradedama klausinėti visokių kvailų klausimų, kaip mamos vardas, kokiu tikslu tu čia tuos pinigus pervedinėji, etc. Atminkim, kad už manęs stovi jau dešimties žmonių eilutė, telaukianti pasikeisti valiutos. Baigus visus patikrinimus, atsiprašoma ir einama visko atšviesti :) Eilutė auga, bet anglai mandagūs :), iš akių matau kad norėtų šitą imigrantą paskersti, bet į akis nesako. Kopijos daromos kokias penkias minutes.., eilutė auga.. Galų gale moteriškė gryžta, gražina visus dokumenus ir ate. Viskas užtruko tikrai geras dvidešimt minučių, jei už manęs stovėjęs kolega butų buvęs lenkų kilmės ir planavęs atlikti panašią operaciją, tai manau anglai eilutėje nebūtų atlaikę.
Beje, tai dar nereiškia, kad operacija buvo atlikta :). Po kelių valandų patikrinus kreditinę kortelę, pinigėliai vis dar ten :). O po keturių dienų, Lietuvos banko sąskaitoje irgi vėjai... Na argi galima gyventi su tokiu servisu?

Dar viena istorija iš laikraščio. Porelė ima kelias paskolas, po to riša į vieną ir panašiai. Sumoje paima 40k svarų ir +20k sumoka draudimui nuo galimo nedarbo :). Skundžiasi kad išdūrė. Kai kas tai vadina apgavyste, bet bankui tai sėkmingas verslas.
Dar vienas pavyzdėlis, beje šviežias šios dienos. Gaunu laišką, jame banko pasiūlymas investuoti. O investuoti TAIP LENGVA. Tereikia parašyti, kiek nori kas mėnesį investuoti, pasirašyti, siųsti atgal paštu, ir VISKAS, tau kas mėnesėlį nuskaičiuos pinigėlius. Apie bet kokius komisinius ar panašiai nė žodelio. O tie komisiniai beje nežmoniški. Kyla keistas noras su ta anketa eiti į teismą, nes iš tiesų tai elementarus sukčiavimas, bet ech...
Rodos šioj šaly daug kas gyvena iš apgaulių, ir tam kad jos geriau sektųsi, daug šypsosi ir yra labai mandagūs. Šlykšti šalis.